Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
H Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε μια κρίσιμη καμπή για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
«Η κυβέρνηση βάζει στο σημάδι τη νέα γενιά αυτού του τόπου» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβάλλει καθεστώς ασυδοσίας του πλούτου και εξουθένωσης του κόσμου της εργασίας και δημιουργίας. Η κυβέρνηση βάζει στο σημάδι τη νέα γενιά αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δίψα για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στη χώρα, για μια δίκαιη κοινωνία στην οποία ο καθένας μπορεί να έχει όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους». Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκρούεται ο κόσμος της εργασίας και δημιουργίας και ο κόσμος της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας.
«Υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας: της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας, των νέων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Ο κόσμος αυτός δεν πρόκειται να υπογράψει καμιά ανακωχή με το χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δε μπορεί η δημοκρατία να υπολειτουργεί
Για ιδιότυπο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με αφορμή την πανδημία κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία έγινε δια ζώσης γιατί όπως εξήγησε «σε ότι μας αφορά, δεν θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ανοχή».
«Το ξεκαθάρισα τη προηγούμενη εβδομάδα, το κάνουμε πράξη σήμερα με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα το κάνουμε πράξη και σε κάθε συνεδρίαση από δω και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως διαρκές άλλοθι για τη περιστολή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της ίδιας της δημοκρατίας».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς. Εδώ και ενάμισι χρόνο παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της. Και να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και τη Βουλή σε καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις -ακόμη και από τους δικούς της βουλευτές- βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές».
Ξεκαθάρισε την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του λέγοντας: «Θα τους ταράξουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμη και αν επιθυμούν να μένει αναπάντητος. Θα καταθέτουμε τις ερωτήσεις ξανά και ξανά. Και θα είμαστε και οι 86 βουλευτές σε καθημερινή βάση παρόντες…Θα απέχουμε μόνο από τις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιμένουν να βιάζουν τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Όσο επιμένουν να μετατρέπουν το εσωκομματικό τους πρόβλημα σε πρόβλημα δημοκρατίας».
«Δικαιοσύνη παντού»
Όπως είπε ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «ο δικός μας κόσμος βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου που επιχειρεί να επιβάλει ως καθεστώς ο κος Μητσοτάκης. Και αυτός ο κόσμος διψάει για ένα πράγμα: Για δικαιοσύνη. Στη χώρα επείγει να επιστρέψει η Δικαιοσύνη. Έχουμε καθήκον να επιστρέψουμε τη δικαιοσύνη. Παντού»
«Και Δικαιοσύνη», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημαίνει:
- «Να αμείβεσαι επαρκώς για την εργασία που παράγεις. Να έχεις δικαίωμα να σπουδάσεις στη σχολή που επέλεξες. Να μην μένουν ατιμώρητοι αυτοί που χρωστούν εκατομμύρια στη στιγμή που ο απλός πολίτης πληρώνει δυσβάσταχτα πρόστιμα γιατί δε φόρεσε μάσκα.
- Να έχεις ένα κράτος ισχυρό, όχι για να χτυπάει τον αδύναμο στο δρόμο, αλλά για να του δίνει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα στα δύσκολα.
- Να μην την πληρώνουν οι έντιμοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, για να πλουτίζουν οι μεγαλοσχήμονες χορηγοί της κυβέρνησης.
- Μόνο μια δίκαιη κοινωνία, είναι μια κοινωνία που μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες όλων. Μια κοινωνία συμπεριληπτική, στην οποία ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να έχει όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους».